Tjäna mer med Google Adsense

Google Adsense är Googles affiliatenätverk där du som ansluten kan visa annonser på din hemsida eller blogg och på så sätt tjäna pengar både för klick och visningar av reklamen.

Annonserna som Google Adsense visar är relevanta, med detta menas att Google analyserar och känner av innehållet på din sida och anpassar reklamen därefter. På en sida som handlar om resemål och turistställen kommer en stor del av reklamen vara reseerbjudanden från flygbolag.

Varför ska jag välja Google Adsense?

Fördelen med att reklamen är relevant är självklart att annonserna också blir mer relevanta för dina besökare vilket ökar sannolikheten att besökaren ska klicka på annonsen. Mer klick på annonserna = mer pengar för dig. Dessutom är Google ett av världens största företag och således en pålitlig partner och ett välkänt varumärke.

När ska du INTE välja Google Adsense?

Har du en blogg eller hemsida som handlar om ett ämne det inte finns finns speciellt många annonsörer eller något större kommersiellt intresse, t.ex. en hemsida om att samla frimärken eller en blogg som handlar om ditt vardagliga liv, är nog tyvärr inte Google Adsense rätt val för dig. Du kommer både ha svårt både att få klick på annonserna och de klicken du får kommer inte heller vara speciellt lönsamma. I dessa fall kan det vara bättre att söka sig till något av de affiliatenätverk som finns och själv välja annonsörer.

Så mycket kan du tjäna med Google Adsense

Hur mycket du får för varje klick beror på vad annonsörerna har angett att de vill betala. Sökord från konkurrensutsatta branscher med mycket pengar inblandade (låna pengar, fastigheter, viagra, resor, läkemedel m.m.) kan vara riktigt lönsamma. Ett klick hos Google Adsense kan vara värt allt från 0,1 dollar upp mot 10 dollar. Vissa specialfall har gett även mer pengar än så – bara för ett klick!

En enkel formula för hur du tjänar pengar med Adsense är:
Inkomst = Besökare * Klick (CTR – Click Through Rate) * Klickets värde (CPC – Cost Per Click)

Exempel: Din sida har 10.000 besökare, 5% av besökarna klickar på Adsense-reklamen och varje klick betalar i snitt 2 kr, du tjänar då 1000 kr.
Inkomst = 10000 * 0,05 * 2 = 1000 kr

Dessa annonsenheter finns att välja mellan

Som ansluten till Google Adsense kan du välja mellan ett flertal olika annonsformat och storlekar på annonserna.

Google Adsense har reklam-enheter i följande format:

  • AdSense for Content – Annonser som baseras på innehållet på din sida. Det vanligaste annonsformatet.
  • AdSense for Search – Låter dig ha webbplatssökning där du kan du tjäna pengar på de sponsrade annonserna som visas i sökresultatet.
  • AdSense for Feeds – Låter dig placera Google Adsense-annonser i bloggflöden.
  • AdSense for Domains – Visa annonser på dina parkerade domäner. Har du en webbsida utan innehåll kan du ändå ha reklam på den.
  • AdSense for Mobile Content – För dig med en mobil webbplats.

Google Adsense betalar ut pengar månadsvis förutsatt att du har tjänat ihop 100 dollar. Har du inte kommit upp den summan förs pengarna över tills nästa månad.

Optimera dina Google Adsense-annonser för att tjäna mer

Om du inte tycker att du tjänar tillräckligt på din Adsense-reklam är egentligen det bästa tipset egentligen att experimentera – testa olika placeringar för reklamen på din sida, olika annonsformat, annonsenheter, färgscheman m.m. Undvik att ha en ram runt annonsenheten då den upplevs mer som just ”reklam” och inte en del av sidan.

När du väljer annonsenhet är det också en fördel att välja att visa både text- och bildannonser, du får då ett större urval och mer varierande reklam.

1 svar på ”Tjäna mer med Google Adsense”

  1. Jag började själv min bana med AdSense, likt många andra, eftersom det är så otroligt smidigt. Nackdelen är att man har ganska liten kontroll på så vis att du inte vet hur mycket du får för varje klick och du vet inte vilka företag du egentligen marknadsför. Kan även tillägga att det inte är någon succé på platser där du har en mindre skara återkommande besökare eftersom dessa snabbt blir AdSense-blinda.

    Svara

Lämna en kommentar