Tjäna pengar på att blogga

Alla som har en blogg kan också tjäna pengar på bloggen, det är helt gratis och inte speciellt svårt att komma igång, så bloggar du och har besökare på bloggen kan du också tjäna pengar relativt enkelt.

Förvandla dina besökare till pengar!

Så kommer du igång och tjänar pengar på bloggen

Att registrera sig hos affiliateprogram eller affiliatenätverk är enklaste sättet att komma igång. Affiliatenätverk samlar olika företag som letar efter hemsidor och bloggar att marknadsföra sig hos, som medlem i ett affiliatenätverk väljer du de företag du kan tänka dig att ha reklam för på din blogg och ansöker om att bli s.k. publisher.

Svenska affiliatenätverk

Några av de större affiliateprogrammen i Sverige är Tradedoubler, Double, Adtraction (läs mer om hur du tjänar pengar med Adtraction här), Adsettings, Adrecord och Affiliator. Affiliatenätverket Tradedoubler har funnits sedan 1999 och var det första affiliateprogrammet för den svenska marknaden, nu har man ett 100-tal annonsörer att välja mellan varav många kända och stora företag och varumärken som Bokia, Payson, Tele2 och CDon.

Adrecord – nytänkande affiliatenätverk

Ett av de nyare och även nytänkande svenska affiliatenätverken är Adrecord, som bl.a. utmärker sig med funktionen YourAd där du själv kan sätta samman en annonsenhet med direktlänkar till produkter hos företaget som du själv väljer (se exempel här) och ECT (Enhanced Conversion Tracking) som låter dig ta del av detaljerad statistik över de avslut som gjorts av besökare som kommit till din sida från en sökmotor, exempelvis tid besökaren varit på din blogg innan klick på annons, vilket sökord personen använde för att hitta din blogg osv.

I skrivande stund finns ett 50-tal anslutna företag hos Adrecord.

Vad tjänar du på att ha reklam på din blogg?

Ersättningen du får gör att lägga upp reklam varierar, vanligaste är ersättning för lead och sale. Lead innebär att besökaren gör något efter att ha klickat på annonsen, t.ex. blir medlem i ett nyhetsbrev. Med sale menas att besökaren gör en beställning och köper något, du får då en viss procent ersättning av beställningen, ofta någonstans runt 5% – 20%.

Vissa annonsörer ger istället ersättning per klick på annonsen, ersättningen ligger då ofta mellan 0,1 – 1 kr per unik besökare.

Förutsättningar för att tjäna pengar på bloggen

  • Du behöver självklart en blogg, gratis blogg kan du enkelt och snabbt skapa på blogg.se, bloggsida.se eller devote.se.
  • Du måste vara 18 år (det finns undantag)
  • Du behöver också ett bankkonto då pengarna betalas ut till bankkontot.

Vilka annonsörer ska jag välja?

Du ska försöka självklart försöka att välja att visa annonser från företag som kan erbjuda något som dina besökare antagligen är intresserade av. Har du en modeblogg är inte annonser från Karl-Åkes begagnade bilar AB speciellt relevant men annonser med erbjudanden från Ellos och H&M kommer intressera dina besökare mer!

Har du ingen speciell inriktning på bloggen bör du istället försöka använda dig av annonser som kan intressera så många som möjligt, gärna reklam med något lockande erbjudande i stil med ”Testa en månad gratis”, ”Bli medlem och få en gratis biobiljett”.

Textlänkar eller banners?

Om du ska annonsera med textlänkar eller klassiska banners är lite av en smaksak. Nackdelen med banners kan vara att många automatiskt ignorerar reklam och helt enkelt inte ”ser” annonserna.

Vad som kan löna sig riktigt bra är att ha textlänkar i ett inlägg där man antagligen hade länkat till företaget ändå även om man inte hade tjänat pengar på att göra det. Exempelvis genom att recensera företaget eller någon produkt du har köpt därifrån.

Blogga och tjäna pengar med Google Adsense

Hos affiliatenätverk behöver du själv leta upp vilka annonsörer du vill visa annonser för, ett annat alternativ är att använda Google Adsense på bloggen, då anpassas annonserna automatiskt efter inriktningen på din sida.

Google betalar ut ersättning varje månad förutsatt att du har tjänat ihop 100 dollar, annars skjuts pengarna över till nästa månad.

Kontakta företag och erbjud reklamplats

Ett annat sätt kan vara att gå utanför affiliatenätverken och istället kontakta företag direkt. Alla företag vill synas så mycket som möjligt, har du då en blogg som intresserar företaget är det mycket möjligt att de kan tänka sig att betala för att ha en banner eller textlänk på din blogg.

2 svar på ”Tjäna pengar på att blogga”

  1. Ser att artikeln är gammal men lägg även till Adrecord. Ett lovande affiliatenätverk som fortfarande är relativt nystartat. På sikt kan jag även tipsa om mitt eget lilla projekt (Affiliatenytt.se) där du kan se annonsörerna som ligger på alla svenska affiliatenätverk. Just nu gör jag stora förändringar men du hittar den gamla sajten på /katalog/ om du vill se ungefär vad jag menar 🙂

    Svara

Lämna en kommentar